Lecznicze właściwości i zastosowania owoców kasztanowca zwyczajnego - odkryj ich potencjał zdrowotny
- Dom
- 20 maja 2023
Merlot to wino zaliczane do win uniwersalnych. Swoim smakiem i aromatem zachwyca zarówno amatorów, jak i najbardziej zagorzałych koneserów. Co sprawia, że trunek ten tak szybko zdobywa coraz więcej zwolenników? Co warto wiedzieć o winie Merlot?
Nie każdy wie, ale Merlot to jeden z najpopularniejszych szczepów. Traktowany po macoszemu, rzadko doceniany, jednak w rzeczywistości stanowi podstawę najlepszych oraz najdroższych win na świecie. Merlot to doskonałe wino dla osób rozpoczynających przygodę z winem. Można wręcz stwierdzić, że to od niego warto zacząć swoją przygodę z czerwonym winem. Szczep merlot pochodzi z Bordeaux we Francji. To krzyżówka odmian magdeleine noire des charentes oraz cabernet franc. Nazwa szczepu jest zdrobnieniem od dawnego, francuskiego słowa merie, które oznacza to samo co Kos. Ptaki te wyjątkowo upodobały sobie winogrona tego rodzaju. Co więcej, niebieskawy, niemalże czarny kolor winogron, przypomina kolor ich piór. Jagody merlot są duże oraz cechują się cienką skórką — to dlatego wina otrzymywane z tej odmiany są ubogie w taniny, a także gotowe do picia od razu, gdy są bardzo młode.
Merlot jest ceniony przez początkujących amatorów ze względu na niską kwasowość, jak i niewielką ilość garbników. Wino to jest miękkie, a przy tym zwiewne. Szczep merlot zbierany po uzyskaniu dojrzałości gron lub uprawiany w cieplejszym klimacie, odznacza się czystym aromatem owoców, tj. Jagoda, jeżyna, wiśnia czy śliwka. W merlotach, które dojrzewają w beczkach dębowych, mogą pojawić się aromaty suszonych ziół, karmelu oraz grzybów. Szczep ten cechuje się niską mrozoodpornością, krótkim potencjałem leżakowania i późnym dojrzewaniem. Odwiedzając sklep z winem Merlot, warto sprawdzić na etykiecie charakterystykę wybranego rodzaju.
Wino merlot cechuje się uniwersalnym smakiem, dlatego doskonale komponuje się niemal z każdą potrawą. Wina tego szczepu doskonale współgrają zarówno z wołowiną, jak i jagnięciną, czy też daniami z kurczaka. Stanowią także świetny dodatek do półtłustych serów oraz czekolady. Jego szerokie spektrum aromatów pozwala na komponowanie go z kuchnią śródziemnomorską, która cechuje się pachnącymi pomidorami, jak i kuchnią azjatycką, w której dominują kwaśne smaki. Wino czerwone merlot można podawać również do lubianej przez niemal każdego pizzy.
Wino merlot to wino, które idealnie sprawdzi się zarówno do kolacji we dwoje, jak i w trakcie rodzinnego obiadu. Dla osób, które lubią nieco lżejsze smaki, bardziej trafionym wyborem może okazać się wino Merlot półwytrawne. Schłodzone, będzie świetnym dopełnieniem letniego popołudnia.