Lecznicze właściwości i zastosowania owoców kasztanowca zwyczajnego - odkryj ich potencjał zdrowotny
- Dom
- 05 sierpnia 2018
W prawodawstwie polskim jak i unijnym panuje spory galimatias. Problem dodatkowo wzmaga niestety problem dotyczący przede wszystkim nomenklatury w języku polskim. Określenia bio, organiczne oraz ekologiczne może dla Polaka oznaczać kilka różnych rzeczy. Czy jest jakaś różnica między eko a bio?
Unia Europejska dokładnie określiła w swoich dyrektywach – między innymi 829/2007 stosowanie znaku ekologicznej żywności oraz wykorzystanie zastrzeżonych określeń, takich jak organiczny, bio, ekologiczny. Są one zarezerwowane tylko dla żywności certyfikowanej, która wytwarzana jest w oparciu o zasady rolnictwa ekologicznego, a więc niestosowania syntetycznych nawozów, oprysków oraz minimalnego przetwórstwa żywności.
Na ten temat już wiele powiedziano. Można wskazać jednoznacznie, iż mamy do czynienia z pewnymi klasycznymi zasadami dotyczącymi produkcji żywności. Zastosowanie standardów dla żywności ekologicznej ma jedynie zaostrzać obowiązujące normy jakości i sanitarne w stosunku do produkowanej żywności. Można powiedzieć, że znak bio lub eko oznacza jednym słowem tyle, że jedzenie produkowane w ten sposób jest poddane o wiele wyższej kontroli, a producenci – certyfikacji.
W zasadach przyznawania certyfikatów zwraca się przede wszystkim uwagę na kwestie dotyczące wysokiej jakości. Bez tego nie da się uzyskać pożądanych efektów. Gospodarstwa produkujące żywność ekologiczna poddawane są stałej kontroli, która polega przede wszystkim na badaniu procesu produkcji, gleby oraz zawartości związków nawozowych w produktach żywnościowych. Ma to kolosalne znaczenie i warto się tym zainteresować w dogłębny sposób. Wdrożyć te rozwiązania nie jest trudno, pod warunkiem zoptymalizowania produkcji oraz zawnioskowania o przyznanie znaków produkcji ekologicznej.
Oczywiście, że tak. Trzeba jednak włożyć sporo pieniędzy w ekologiczne sposoby produkcji, ziemię oraz opłacenie kosztów przyznania certyfikatów.