Trzy kluczowe sposoby na zdrowy wzrost i obfite plony pomidorów
- Dom
- 09 kwietnia 2020
Moment rozszerzania diety, to ważny moment zarówno w życiu dziecka, jak i jego rodziców. Dziecko uczy się przyjmować pokarmy o innej konsystencji niż mleko. Zmienia się też sposób przyjmowania posiłku. Z ssania przechodzimy na łyżeczkę.
Dzieci zwykle chętnie próbują nowych potraw i są bardzo zainteresowane nową czynnością. Rodzice za to muszą się uzbroić w cierpliwość i pokłady spokoju. Rozlana zupka, ledwo tknięta porcja, czy przebieranie po każdym posiłku będą na porządku dziennym. Zmieni się stolec malucha, mogą pojawić się też problemy gastryczne. Podejdź do tematu spokojnie i dokładnie obserwuj dziecko. Na pewno zauważysz, co maleństwu służy, a z wprowadzaniem czego lepiej poczekać.
Zgodnie z zaleceniami WHO do 6 miesiąca życia dziecku wystarcza mleko mamy lub odpowiednio dobrane mleko modyfikowane. Producenci gotowych dań dla dzieci, na niektórych produktach zamieszczają informację, że jest on odpowiedni już od czwartego miesiąca życia. Nie sugeruj się tymi oznaczeniami. Zacznij rozszerzać dietę kiedy dziecko, da Ci sygnał, że jest na to gotowe. Zacznie interesować się Twoim talerzem, będzie wyciągać rączki po Twoje jedzenie, czy mlaskać buzią na widok pokarmów. Nie przejmuj się tym, że bobas na początku może chcieć posmakować czegoś nowego, a za chwilę odmówi jedzenia. To naturalne. Stopniowo będzie się przekonywał do nowych posiłków
Staraj się wprowadzać zdrowe nawyki od samego początku. Dbaj aby maluch jadał posiłki z całą rodzinę. Na pewno część tego, co znajdzie się na talerzach wszystkich, nada się też dla niemowlaka. Są pewne założenia dotyczące czasu i kolejności wprowadzania poszczególnych składników diety. Nie musisz się ich kurczowo trzymać. O wiele lepiej sprawdzi się tu zdrowy rozsądek i normalna, dobrze zbilansowana dieta.
Nikogo nie trzeba przekonywać, że to, co zrobimy sami najczęściej jest najlepszym możliwym wyborem. Są jednak sytuacje, że słoiczek znacznie ułatwia życie. Hipp, Babydream, czy Gerber, to marki które cieszą się dobrą opinią i raczej możemy bez wahania z nich korzystać. Jakiejkolwiek firmy nie wybierzecie koniecznie zwróćcie uwagę na dodatek dobrej jakości tłuszczy, które są bardzo ważne w pierwszych etapach rozwoju. Obecność soli oraz cukru i wszelkich jego zastępników powinna nas zaniepokoić. Zwróć też uwagę na zawartość wody w produkcie. Jest ona konieczna do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ale zbyt duża jej ilość drastycznie obniża wartość ekonomiczną potrawy.