Jak zdecydować o wyborze odnawialnego źródła energii dla domu?
- Dom
- 11 listopada 2020
Sposobów na wzmocnienie organizmu jest wiele, dlatego trudno jest podjąć decyzję, które z nich zastosować w życiu codziennym. Tak naprawdę wystarczy stosować się do kilku prostych zaleceń i spożywać określone produkty, by cieszyć się zdrowiem przez cały rok. Jak skutecznie dbać o odporność?
Aby organizm lepiej radził sobie ze zmiennymi temperaturami i infekcjami, warto się hartować. Można to zrobić za pomocą kąpieli w morskiej wodzie, natrysku zmienną temperaturą lub zabiegami zmiennocieplnymi w saunie. Dzięki temu nasz układ termoregulacji adaptuje się do różnych sytuacji.
Przemęczenie i stres w znaczny sposób obniżają odporność organizmu. Organizm potrzebuje czasu na regenerację sił witalnych i naprawę drobnych uszkodzeń powstałych w ciągu dnia. Jest to około 7 godzin snu dziennie. Stres mogą powodować problemy w pracy, finansowe, czy problemy rodzinne, lecz trzeba dążyć do tego, by znaleźć swój sposób na zwalczanie stresu. Czasem trzeba szukać pomocy u psychologa.
Wzmocnienie organizmu przed wszelkimi drobnoustrojami i infekcjami jest możliwe, jeżeli będzie stosowana zdrowa dieta, pełnia warzyw, owoców i zdrowych tłuszczy. Owoce i warzywa są źródłem antyoksydantów, czyli roślinnych odpowiedników ludzkich przeciwciał. Stanowią formy obrony roślin przed grzybami i innymi pasożytami. Łącząc wiele różnych warzyw i owoców, tak aby codziennie zjadać je we wszystkich kolorach, można uzyskać najlepszy efekt. Przy zbyt mało wartościowej diecie lub bardzo aktywnym stylu życia warto suplementować witaminy i minerały, które także mają duży udział w budowaniu odporności.
Witamina D3 konieczna jest nie tylko do prawidłowej mineralizacji kości, ale też jako prohormon, który bierze udział w regulowaniu bardzo wielu mechanizmów organizmu, w tym procesów odpornościowych. Jest szczególnie potrzebna jesienią i zimą. Kwasy omega-3 zapewniają wzmacnianie odporności nieswoistej. Zaleca się zjadać minimum trzy razy dziennie tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne. Szczególnie bogate w omega-3 są olej lniany i rzepakowy, tłoczone na zimno. Dobrym ich źródłem są również orzechy i migdały.
Prawidłowa flora bakteryjna pokrywa całe jelito jak gęsty trawnik, stanowiąc doskonałą barierę biologiczną. Dlatego trzeba zadbać o obecność w diecie fermentowanych napojów mlecznych, naturalnych kiszonek oraz warzyw.
Czosnek i cebula mobilizują układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Najlepiej jeść je na surowo, np. dodawać do kanapek, sałatek, past, masła. Czosnek jest niezrównany w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza również dzięki lotnym związkom siarki i olejkom eterycznym.
Wykonywanie umiarkowanej aktywności fizycznej trzy razy w tygodniu przez minimum trzydzieści minut, przyczyni się do wzmocnienia odporności i sprawi, że dolegliwości górnego odcinka układu oddechowego staną się rzadkością. Może to być pływanie, marsz, jazda na rowerze lub ćwiczenia mentalne.