Lecznicze właściwości i zastosowania owoców kasztanowca zwyczajnego - odkryj ich potencjał zdrowotny
- Dom
- 14 listopada 2020
Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły, zmieszany z odrobiną miodu i śliny. Pszczelarze pozyskują pyłek przy pomocy specjalnych łapaczy zamontowanych przed wlotem do ula. Produkt ten zawiera mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, a także aminokwasów, flawonoidów i lipidów.
W składzie pyłku znajduje się białko- stanowi ono od 13 do 40% pyłku. Zawarte w pyłku fithormony i enzymy wspomagają prawidłowy metabolizm organizmu. Pyłek pszczeli to również bogate źródło witamin, przede wszystkim są to: witaminy E, witaminy z grupy B, witamina C, beta- karoten. Fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk oraz miedź to także składniki pyłku.
W związku z dużą zawartością cennych dla zdrowia substancji w pyłku pszczelim można go zaliczyć do tzw. superfoods. Pyłek pszczeli najlepiej pić zawsze w okresach obniżonej odporności. Bariery obronne organizmu człowieka mogą zostać podniesione tylko wtedy, gdy pyłek pszczeli jest spożywany regularnie. Jest szczególnie polecany w czasie wzmożonego wysiłku- zarówno psychicznego, jak i fizycznego, oraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność wystawiana jest na ciągłe próby.
Jest to produkt polecany w stanach niedoboru witamin i mikroelementów, ponieważ jego moc witaminowa jest silniejsza od innych produktów spożywczych np. w pyłku jest 20 razy więcej witaminy A niż w marchwi, a witamin z grupy B 2 razy więcej niż w mięsie, czy wątrobie. Pyłek całkowicie bezpiecznie można wprowadzać do diety dziecka od 3 roku życia, a dzięki temu wzmocni się odporność na infekcje.
Stosowanie pyłku pszczelego może być pomocne w leczeniu anemii oraz w poprawie kondycji organizmu wyniszczonego innymi chorobami i lekami. Może również stanowić element diety osób zmagających się z ciężkimi, przewlekłymi chorobami jak nowotwory, choroby nerek czy tarczycy. Poza tym pyłek pszczeli jest również świetnym sposobem na poprawę koncentracji oraz wzmocnienie sił witalnych, zatem jest wskazany osobom, które zmagają się z ciężkim wysiłkiem umysłowym.
Pyłek pszczeli odtruwa organizm, dlatego będzie dobrym uzupełnieniem diety osób, które właśnie rzuciły palenie lub walczą z nałogiem. Ponadto, ostatnie badania wskazują, że produkt ten może zniszczyć gronkowca złocistego lub ogniska grzybicy.
Ze względu na dużą zawartość białka, spożywanie pyłku pszczelego polecane jest w niedoborach białka, np. w nieprawidłowo prowadzonej diecie wegańskiej lub wegetariańskiej czy diecie odchudzającej. Warto wiedzieć, że regularne stosowanie pyłku jako składnika napojów, znacznie hamuje łaknienie.
Profilaktyczne spożywanie pyłku polega na przyjmowaniu 1- 3 łyżeczek w osobnych dawkach. Najlepiej zażywać go na ok. pół godziny przed posiłkiem. Pyłkiem można posypać posiłek lub dodać go do napoju. Ważne, żeby nie dodawać go do gorących potraw i napojów, gdyż wysoka temperatura niweluje cenne właściwości w nim zawarte. Dzieciom należy podawać tylko kilka granulek pyłku, np. rozpuszczając go w wodzie.