Lecznicze właściwości i zastosowania owoców kasztanowca zwyczajnego - odkryj ich potencjał zdrowotny
- Dom
- 19 września 2019
Spirulina to mikroskopijna alga występująca w krystalicznie czystej wodzie. Jest najprostszą i najbardziej prymarną postacią życia na ziemi, która pojawiła się o wiele wcześniej niż zwierzęta. Pomimo niewielkiego rozmiaru, który jest szacowany pomiędzy 2-8 mikrometrami, cechuje się ona znacznym wpływem na organizm ludzki. Czym jest spirulina hawajska oraz jakie posiada właściwości?
Spirulina to mikroskopijna alga, której wielkość można porównać do wielkości ludzkiej komórki krwi. Jej uprawa wymaga zastosowania profesjonalnego sprzętu, a wyhodowanie jej w domowych warunkach jest niemożliwe. Spirulina jest rośliną występującą w równikowym klimacie, a najlepiej rozwinięta hodowla tego gatunku alg wykształciła się na kontynencie azjatyckim i amerykańskim. Pod względem biologicznym należy ona do sinic – cyjanobakterii, które są stosowane w celu pozyskania suplementów diety oraz kosmetyków.
Spirulina cechuje się bardzo szerokim spektrum działania, które zostało wielokrotnie potwierdzone naukowo, m.in.:
Spirulina cechuje się trzykrotnie wyższą zawartością protein niż produkty mięsne i nabiał. Ponadto nie wywołuje ona obciążających organizm efektów ubocznych. Jej skład jest wzbogacony o niezbędne kwasy tłuszczowe (GLA), które pomimo iż są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, zazwyczaj występują w diecie w niewystarczającej ilości. Poniżej przedstawione zostały wartości odżywcze spiruliny: